nedelja, 24. maj 2009

Nasveti in namigi za boljše fotografije pokrajine

Preden boste pritisnili na gumb vašega fotoaparata v želji, da bi fotografirali odlično prizorišče, obstaja mnogo stvari, o katerih moraš najprej razmisliti. Predstavil bom nekaj preprostih in kratkih nasvetov, ki bi komu mogoče lahko prišli prav.

1. Na primer, oglejte si nebo. Je preveč dolgočasno? Če se izkaže da je, potem razmislite, kako boste rešili ta problem. Mogoče lahko spremenite kompozicijo fotografije tako, da je prikazanega čisto malo neba ali pa ga v celoti izpustite iz fotografije. Druga možnost je, da se vrnete ob drugem času, ko so na nebu drugačne barve zaradi položaja sonca. Najprimernejša sta po navadi čas sončnega vzhoda in zahoda. Takrat je svetloba po navadi najboljša za pokrajinsko fotografijo.

2. Zelo pomembno je tudi to, da si okolico dobro ogledate preden fotografirate. Zgodilo se je že, da sem zgodaj zjutraj vstal, da bi fotografiral jezero malo po sončnem vzhodu. Čas zaklopke in focus sta bila enkratno nastavljena, vse je izgledalo popolno, toda ko sem prišel domov in na svojem računalniku pogledal fotografijo, sem na jezeru videl plavati smeti in grd plastičen sod.

Hotel sem povedati, da včasih lahko izgleda vse popolno in napako opazimo šele doma na računalniku, če si dane situacije ne ogledamo dobro že na licu mesta.

3. Ena izmed stvari, na katere moramo biti prav tako pozorni je to, kar se nahaja v ozadju fotografije. So to električne žice, parkirišče polno avtomobilov, cesta s premikajočimi se avtomobili …

Na vse to je potrebno biti pozoren, saj je včasih razlika med dobro in slabo fotografijo predvsem v elementih, ki se nahajajo v ozadju.

4. Ne nazadnje je potrebno biti pazljiv tudi pri pogledu skozi objektiv. Pri tem mislim, kako razporedimo celotno sceno. Verjetno si ne želimo, da bi imeli drevo v zgornjem kotu fotografije in bi zraven še odrezali celotno nebo. Odvisno je tudi ali fotografija izgleda preprosto ali preveč zakomplicirano. Na primer – včasih lahko samotno drevo naredi veliko večji vtis kot pa celoten gozd.

Ni komentarjev:

Objavite komentar