sobota, 23. maj 2009

Trnovski gozd in Golaki

Tokrat bomo spoznavali svet, ki se razprostira med Idrijskim hribovjem in Vipavsko dolino. To je Trnovski gozd oziroma bolj natančno - podali se bomo na Golake. Golaki so trije zelo zanimivi vrhovi v Trnovskem gozdu. In zakaj so tako zanimivi? Zato, ker jih obdajajo številni kraški pojavi, kot so škraplje,žlebiči, škavnice, zato ker med skalnimi razpokami lahko najdemo tudi številne zavarovane, endemične rastline in zato ker je to območje eno izmed najbolj ohranjenih in nedotaknjenih, kar se tiče rastlinstva in živalstva. Priznani oziroma zaščiteni so tudi kot naravni in gozdni rezervat, zato so tam našle zatočišče tudi številne divje živali, med njimi tudi nekaj ogroženih.





Če se med potjo ustavimo malo pred vasjo Predmeja, se nam odpre prelep razgled na Vipavsko dolino.


Ko pa že prispemo v osrčje Trnovskega gozda, nas do cilja vodijo prisrčni smerokazi.


Tukaj lahko dobimo približno predstavo kje se nahajamo in kje je naš cilj. Za izhodišče lahko vzamemo točko, kjer se trenutno nahajamo (rdeča pika), ali pa se odpeljemo po rumeni poti po klancu navzgor (v smeri Nagnovca) kjer nas bodo s ceste do izhodišča usmerile table, ki jih najdemo ob njej.

Mi smo izbrali drugo varianto, saj je bilo iz prve točke zaradi preobilice snega žal nemogoče hoditi.




Gozd ki nas ves čas obdaja je zares zanimiv, saj imamo ves čas občutek da se nahajamo v nekem starem in mogočnem pragozdu.


Po približno 20 minutah hoje od našega avtomobila, nas pot pripelje do table, ki nam pove, da je do Iztokove koče le še 5 minut.


Iztokova koča - tukaj si lahko po prvem vzponu malce odpočijemo, potem pa se pot usmeri desno navzgor od koder je do vrha Malega Golaka še približno eno uro hoje.


Tukaj si lahko preberemo nekaj o Naravnem rezervatu Golaki in Smrekovi dragi.



Pot pa nas pelje naprej proti vrhu obdana s številnimi zanimivimi kraškimi pojavi.


Kljub temu, da smo se na Mali Golak odpravili aprila, je bila pot ves čas še popolnoma zasnežena. Proti vrhu je bilo na določenih delih še preko meter snega.


In končno .... vrh. Mali Golak - 1495m. Mali Golak je tudi najvišji vrh Trnovskega gozda, čeprav bi nas ime lahko zavedlo in bi pomislili,da je Veliki Golak višji od Malega.


Razgled proti Primorski.


In razgled proti Gorenjski. Omenil bi še to, da je bilo vreme v mojem primeru žal bolj oblačno, tako da pravega razgleda ravno ni bilo.So mi pa pri Iztokovi koči povedali, da se ob lepem vremenu vidi skoraj vsa Slovenija - od Alp do morja.


Na vrhu si lahko ogledamo tudi ploščo, ki nam pokaže kaj se nahaja v kateri smeri.

Tukaj bom z predstavitvijo tudi zaključil, saj se vrnemo navzdol po istipoti kot navzgor.

Upam, da sem koga s predstavitvijo navdušil, da se tudi sam odpravi na izlet na Golake, v nasprotnem primeru ste pa vsaj videli kaj vse nam ponuja naša prelepa dežela. smile


Ni komentarjev:

Objavite komentar